Photoshoptips: Friläggning av bild

2008-06-16

Jag vill tipsa om ett ganska enkelt sätt att frilägga en bild i Photoshop. Resultatet blir kanske inte helt perfekt alltid (beror på hur mycket tid man vill lägga ner på det…), men det är ett smidigt sätt.

Man bör ha grundläggande kunskaper i Photoshop för att göra det här tipset.

Med tanke på att det är studenttider har jag valt en bild på min son när han tog studenten för 2 år sedan. Jag vill ”klippa ut” = frilägga bara honom och skylten han håller i och få bort den ganska röriga bakgrunden.

Här är originalbilden:

Jag använder mig av Photoshop CS 3, svensk version.

Jag öppnar bilden i Photoshop och väljer att göra en kopia på lagret. Jag går upp i meny och väljer ”Lager, Duplicera lager”.

På lagerpaletten väljer jag sedan att dölja bakgrundslagret genom att klicka på det lilla ögat till vänster om lagerraden.

Sedan klickar jag på Snabbmaskläge i Verktygslådan till vänster.

Nu hamnar du i ett annat läge, där du ska måla med en pensel för att på så sätt bestämma vilken eller vilka delar av bilden du vill ha kvar. Som att måla i en målarbok eller färglägga ett stämpelmotiv helt enkelt och det är ju vi scrappare bekanta med 🙂 Välj ”penseln” i verktygspaletten.

För att välja storlek på penseln så högerklickar jag och får då upp en liten dialogruta där jag kan välja penselspets och diameter på penseln.

Du ska använda färgerna svart och vitt som förgrunds- och bakgrundsfärg. När du målar med den svarta färgen blir det målat med rött på skärmen och det röda betyder att det är det du vill behålla, det du ska frilägga. Om du råkar ”kladda” utanför när du målar, så ändrar du så förgrundsfärgen blir vit (den lilla switchen med två pilar ovanför) och då suddar du bort det röda. För att bättre förstå hur det funkar kan du med jämna mellanrum klicka på knappen ”Snabbmaskläge” och komma tillbaka till det ”vanliga” läget och där ser du hur du får en markering i samma takt som du målar.

Jag börjar med att måla med en stor pensel och täcka alla större ytor där jag inte riskerar att måla utanför.

Jag använder mig sedan av Överblicksfliken för att zooma in små områden och måla de små områdena med en penselspets med liten diameter.

Här har jag målat alla områden med rött som jag vill behålla (frilägga), även små detaljer som serpentinsvansarna… Tålamod är en dygd!

Nu klickar jag på knappen ”Snabbmaskläge” igen och kommer tillbaka till det ”vanliga” läget och voilà!! Allt det jag vill frilägga har nu en fin markeringsram runt sig.

Jag trycker på knappen ”Delete” på tangentbordet och vips så har jag frilagt min bild.

Nu väljer jag att avmarkera bilden och beskära den i lagom storlek.

Sen är det bara att lägga in eller skapa en mer passande bakgrund till din frilagda bild. Här är tre olika varianter som jag lekte fram:

Eftersom han gått på Motorsportgymnasiet gjorde jag ett kollage med bilder från hans praktik i Tyskland som bakgrund. Hmmm, lite rörigt det också kanske?

En lite lugnare bakgrund kanske blir bättre?

Eller en miljöbakgrund från hemtrakterna i Ljungsbro?

 

Glöm inte att spara ditt projekt i Photoshops eget format, .psd, ifall du vill använda den frilagda bilden till något annat projekt senare, så du slipper göra om samma jobba igen.

Jag hoppas att ni provar på det här tipset och skicka gärna era alster till info@minelle.se så visar vi upp dem här i bloggen.  Jag blir glad om ni lämnar en kommentar om vad ni tycker om det här tipset. För svårt? För lätt? Vill ni ha fler?

Ett tillägg: Om du vill göra samma sak i Photoshop Elements 6 så väljer du verktyget ”Markeringspensel” och ställer in ”Maskläge”.

Annonser

19 Responses to “Photoshoptips: Friläggning av bild”

 1. Nina H Says:

  Förträffligt och pedagogiskt, Annika! Jag ska sjutton prova med mask nu. Tidigare har jag alltid använt mig av olika markeringsverktyg för att frilägga mm.
  Har liksom aldrig blivit av att prova maskning! 🙂

  Det här tipset råder jag även en ovan att försöka följa!

  Kram
  NIna

 2. anna Says:

  Å så bra det här var! Tusen tack! 🙂

 3. Pilla Says:

  Åh så kul ! fick jättelust att jobba i photoshop igen! Har haft paus därifrån då jag blev kanontrött på det efter en alldeles för mycket digiscrapping.
  Men nu får jag nog ta och sätta mig en stund och fräscha upp minnet.
  Skitbra förklaring och mycket pedagogiskt.
  ha en bra dag!
  *pilla*

 4. Sara Says:

  Superbra Annika!! Klart vi vill ha mer tips!! 😀

 5. Marita Says:

  Bra beskrivning Annika! Ska jag testa vid tillfälle hemma.

 6. Mia Says:

  Oj..

  Varför inte börja markera allt med t.ex. magnetlassot, spec. med tanke på att det i överlag finns stora kontraster mellan bakgrunden och det som ska friläggas? Och sen använda sig av maskeringsverktyget för att fixa till ev. smådetaljer?

  Har aldrig provat din metod, men det känns som det lär gå bra mkt snabbare och bli snyggare att inte bara ”måla” manuellt.

 7. Annika Says:

  Hej Mia!

  Det finns ett otal olika sätt att frilägga på i Photoshop och det skulle som du säger säkert gå snabbare att göra de stora markeringarna först med hjälp av andra verktyg. Här har jag valt att visa bara ett av sätten. Jag tycker det funkar ganska bra för en som inte är så van vid friläggning ännu och det ger även en förståelse för hur snabbmaskläget fungerar.

 8. Lotta Malm Says:

  Nu har jag vågat mig på och provat !!! Gud vad lätt det var ju till och med så att jag förstod
  Visst finns det många olika sätt och detta var ju ett av dem och DU jag gillade det 🙂
  Toppen !!!!!
  Nu väntar jag med spänning på nästa

 9. Adéle Says:

  Åh, jättebra!
  Jag letade efter en bra tutorial jättelänge som enkelt och smidigt beskrev en friläggning, eftersom jag tänkte göra en ny logga till min blogg.
  Det fanns några flummiga eller väldigt avancerade tutorials som jag inte ens orkade läsa, eller så fanns det till andra versioner av PS än just CS 3. Det här var helt underbart och bra skrivet, tio av tio poäng!
  Tack! 😀

 10. Jens Says:

  Tack för suverän guide 🙂

 11. Thomas Says:

  Jag håller med Adéle. Letat runt efter en bra och ”begriplig” instruktion om hur man frilägger och din är toppen. Tummen upp!

 12. maria Says:

  Väldigt bra ock enkel instruktion om friläggning!

 13. Anna Says:

  Hej,

  jättebra tips, verkligen! Ett problem bara: hur gör jag för att lägga in min frilagda bild på en bakgrund? Jag använder Elements 6.0 och fast jag har raderat bilden bakom det frilagda objektet, blir det en vit fyrkant runt… Det går alltså inte att ”smälta in” i andra bakgrunder som du har gjort ovan…

  • Annika K Says:

   Förmodligen har du har du frilagt objektet i det låsta bakgrundslagret. Det måste göras i ett olåst lager för att det ska funka.

 14. Anna Says:

  Aha, nu funkar det att klippa in på samma bild. Tack!

  Men om jag vill klippa in den frilagda bilden på en ny bild – då går det inte. Har försökt googla och då står det attman ska ha två bilder öppna samtidigt, men det går inte i Elements 6.0… Eller…?

  • Annika K Says:

   Ja, det stämmer att du ska ha båda bilderna öppna samtidigt. Sen drar du lagret med det frilagda objektet och släpper det på den nya bilden. Då lägger den sig som ett nytt lager ovanpå den andra bilden

 15. Anna S Says:

  Jätteprdagigiskt!! Dock får jag det inte att funka till 100%, jag vill montera in den frilagda bilden i indesign, men då kommer den vita bakgrundsrutan med, vet du vad detta beror på?

 16. elise Says:

  Hej , jag andvänder mig utav photoshop elements 8 och i de programmet hittar jag inte verktuget ” redigera i snabbmaskläge” , finns det inte i elements eller är jag blind? skulle vara jätteglad för ett svar 🙂 kram

  • Annika K Says:

   Hej Elise!

   Längst ner i mitt inlägg skriver jag var du ska hitta samma pensel i Photoshop Elements 6.0. Det är exakt samma i version 8.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: